فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 39 (تابستان 1401)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 39 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • شیرین آقایان، سید هادی قدوسی فر*، سید غلامرضا اسلامی صفحات 1-15

    حصول شناخت از روند طراحی و اتفاقاتی که در جریان فرآیند طراحی معماران حرفه ای رخ می دهد می تواند کمک بزرگی در بالا بردن دانش طراحی داشته باشد. یکی از مسایلی که امروزه در عرصه دانشگاهی و هم چنین حرفه ای ایران مشاهده می شود، عدم شناخت کافی از این گونه از مباحث و بهره گیری از نتایج این قبیل پژوهش ها است. مطالعه خلاقیت در فرآیند طراحی معماران که به خلاقیت موقعیت مند مشهور است، بخش قابل توجهی از مطالعات در حوزه فرآیند طراحی را به خود اختصاص می دهد. تمامی فرآیندهای طراحی که در مرحله ایده پردازی توسط معماران حرفه ای طی می شود، از میزان یکسانی از خلاقیت برخوردار نیستند و مطالعه بر فرآیندهایی که از میزان مطلوب خلاقیت برخوردار هستند قطعا ارزش بیش تری خواهد داشت. پژوهش حاضر، با هدف سنجش میزان خلاقیت در مرحله ایده پردازی فرآیند طراحی معماران حرفه ای ایرانی شکل گرفته است. در این راستا، مرحله ایده پردازی فرآیند طراحی هشت معمار حرفه ای ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. این معماران در روند ایده پردازی خود از دست نگاره ها که شامل اسکیس های دست آزاد و دیاگرام ها است، استفاده کرده بودند. روش تحقیق تحلیل پروتکل با استفاده از گونه شفاهی سازی عطف به ماسبق و روش تحلیل لینکوگرافی، روش های پژوهش در این مطالعه را شکل می دهند. تفکر واگرا- همگرا از طریق تحلیل کمی لینکوگراف و بصیرت های خلاق از طریق تحلیل ساختار لینکوگراف در فرآیند طراحی معماران مورد سنجش قرار گرفتند. یافته های تحلیل، میزان مطلوبی از خلاقیت را در روند طراحی بعضی از معماران نشان می داد. این امر نشان از آن داشت که کنترل تفکر همگرا و واگرا که در یک معمار حرفه ای به صورتی ناخودآگاه شکل می گیرد، می تواند نقش بسیار تعیین کننده ای در مطلوبیت خلاقیت و بالطبع مطلوبیت مرحله ایده پردازی روند طراحی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، تحلیل پروتکل، لینکوگرافی، بصیرت خلاق، تفکر واگرا- همگرا
  • مجتبی باقری، غلامرضا طلیسچی*، سید محمود معینی صفحات 17-26
    داوری و ارزیابی طرح های معماری یکی از چالش های اصلی این رشته می باشد. این چالش در تمام مراحل و سطوح معماری چه در جوامع دانشگاهی و چه در جوامع حرفه ای وجود دارد. به دلیل عدم وجود معیارهای مشخص و مدون، جهت داوری و ارزیابی طرح ها، اعتراض به نتایج داوری و در نهایت سردرگمی طراحان و شرکت کنندگان مشهود است. با توجه به تفاوت ذاتی رشته معماری با سایر رشته ها و علوم، سازوکار مدون و علمی جهت داوری و ارزیابی در طرح های معماری وجود ندارد. داوری طرح های معماری عموما بر مبنای سلایق شخصی، دانش ضمنی ارزیابان و تجربه های قبلی آن ها و هم چنین انتظارات و سفارشات کارفرما از طرح انجام می گیرد. این پژوهش به وسیله روش تحلیل سلسله مراتبی، به داوری طرح های معماری ارایه شده به نهادهای دولتی می پردازد. این روش، با تبدیل مسایل پیچیده به سلسله مراتبی از عوامل متشکل از آن به یک راه حل مناسب که بیش ترین تناسب را با اهداف و معیارهای مورد نظر داشته باشد، دست پیدا می کند. بر این اساس در مرحله اول از طریق مطالعات کتابخانه ای و تهیه پرسش نامه معیارهایی که در طرح های معماری در نهاد های دولتی توسط خبرگان و کارشناسان دفاتر فنی ارایه شده استخراج گردید. سپس از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی به مقایسه دو به دویی معیارها پرداخته و در نهایت وزن نسبی هر معیار محاسبه گردید و سپس امتیاز نهایی هر معیار جهت ارزیابی و داوری طرح ها مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تکنیک AHP (تحلیل سلسله مراتبی)، با توجه به منعطف بودن، سادگی و به کارگیری همزمان معیارهای کمی و کیفی، می تواند در ارزیابی و داوری طرح های معماری در نهادهای دولتی کاربرد مطلوبی داشته باشد.
    کلیدواژگان: داوری و ارزیابی، معیار، تحلیل سلسله مراتبی، روش AHP، نهاد های دولتی
  • سید بهشید حسینی، آیدا صادقی*، آرمین پیریایی صفحات 27-40

    هدف اصلی طراحان سازندگان محیط های درمانی خلق محیطی شفابخش است. مفهوم شفابخشی در قرن اخیر منجر به ایجاد تغییرات قابل ملاحظه ای در طراحی محیط های درمانی و تاثیرات مثبتی در روند درمان شده است. در گذشته درمان و کادر درمان مخاطب اصلی طراحی محیط های درمانی بودند اما امروزه بیماران و خانواده هایشان در مرکز توجه قرار می گیرند. توجه به بیمار به جای روند درمان رویکردی در طراحی بیمارستان با عنوان رویکرد «بیمارمحوری» مطرح کرده است. «بیمارمحوری» در معماری با این هدف پا به عرصه ی طراحی نهاد که فضاهای درمانی هر چند به لحاظ درمانی پاسخگوی نیاز کاربران باشند، اما اگر بدون در نظر گرفتن نیازهای روحی کاربران طراحی شوند، مشکلات و موانع بسیاری برای بیمار و بهبودی او به وجود خواهند آورد. پژوهش حاضر چگونگی طراحی این مراکز را با هدف بهبود کیفیت فضا، ارتقای رضایت بیماران و تسریع روند بهبودی آنان ارایه می دهد. در پژوهش حاضر به بررسی راهکارهای مختلفی که می توانند بیمارستان ها را در دستیابی به یک محیط شفابخش بیمارمحور یاری نمایند پرداخته شده است. این پروژه در راستای پژوهش توصیفی- تحلیلی بر اساس مطالعات کتابخانه ای، مشاهده میدانی و جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه از 96 تن از بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران می باشد که با تجزیه و تحلیل آن ها ایده و راهکار مناسب طراحی ارایه شده است. نرم افزارهای مورد استفاده ASPECT و SPSS22 می باشد. در صدد پاسخ به این پرسش که «چگونه می توان با افزایش کیفیت فضا بر روند بهبودی و رضایتمندی بیماران تاثیر مثبت گذاشت؟» مسیری که این مقاله می پیماید عبارت اند از: مفهوم بیمارمحوری، ویژگی های محیط های شفابخش و چگونگی به کارگیری آن ها در بیمارستان ها، بررسی میزان رضایتمندی بیماران بستری بیمارستان امام خمینی (ره) تهران از فضاهای بیمارستان و در نهایت ارایه راهکاری برای بهبود کیفیت فضاهای بیمارستان.

    کلیدواژگان: مراکز درمانی، بیمار محوری، محیط شفابخش، رضایتمندی
  • مریم حقایق، هادی کشمیری*، خسرو موحد، ملیحه تقی پور صفحات 41-59
    رشد فزاینده جمعیت، افزایش آلودگی ها و به دنبال آن معضلات زیست محیطی، کیفیت زندگی و سلامت زیستی انسان ها را دچار مشکلات بنیادی کرده است؛ آلودگی صوتی به عنوان بخشی از معضلات مذکور، می تواند به صورت شنیداری و غیر شنیداری اثرات خطرناکی بر سلامت انسان ها داشته باشد. آسایش صوتی در فضای مسکونی می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر سلامت ساکنان در سه سطح سلامت شامل سلامت جسمی، روانی و اجتماعی، تاثیر گذار باشد. به همین منظور، پژوهش حاضر به شناخت و ارزیابی مولفه های معماری تاثیرگذار بر آسایش صوتی در مساکن آپارتمانی شهر شیراز و تاثیر آلودگی صوتی محیطی و تبعات آن بر سلامت ساکنان، در فضای نشیمن از یک مجتمع آپارتمانی از طریق ثبت امواج مغزی می پردازد. روش پژوهش حاضر کیفی- کمی بوده و با کمک پرسش نامه محقق ساخت و تصویربرداری مغزی، داده ها مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفتند. به این منظور اموج مغزی افراد نمونه با کمک دستگاه 14 کاناله EMOTIV EPOC رکورد و پس از ثبت سیگنال های EEG، اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار نروگاید تحلیل و دامنه نوسان فعالیت مغز افراد نمونه نسبت به بانک اطلاعاتی نرمال مقایسه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که آلودگی صوتی مربوط به خارج ساختمان، با سه زیر مولفه: منبع تولید، مسیر انتشار و محل دریافت صوت، در رتبه اول عوامل مخل کننده آسایش صوتی نقش دارند. هم چنین نتایج حاصل از تحلیل ها نشان داد، در صورتی که تراز نوفه زمینه از 40 دسیبل (استاندارد مقرارت ملی برای فضای نشیمن) به 53 دسیبل افزایش یابد، به نظر می رسد این افزایش، منجر به تغییر در تمرکز و سوگیری توجه می شود و در سازماندهی هیجانی و شناختی افراد، ایجاد اختلال خواهد کرد. لذا، در مراحل اولیه ی برنامه ریزی، ایده پردازی و طراحی، مدیریت کنترل صوت، می تواند تا حدی کاهش دهنده مشکلات مذکور باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، معماری مسکونی، سلامت، امواج مغزی
  • ساناز خانبانزاده، مریم ارمغان*، جمال الدین سهیلی صفحات 61-74
    در دوره پهلوی، مدرنیته به ایران وارد می شود و رواج سبک بین الملل باعث بی توجهی به هویت معماری ایرانی می شود. ولی با این وجود، برخی از معماران، همسو با جریان معماری مدرن سعی در حفظ اصالت معماری ایرانی در آثار آن ها داشتند و معماری منطبق با اصول منطقه گرایی را شکل دادند. هدف از انجام این پژوهش این است که بررسی شود، معماران زن در دوره پهلوی برای حفظ هویت معماری ایرانی، چه مولفه هایی از منطقه گرایی را بیش تر به کار گرفتند و در واقع پرسش اصلی این است که "پرکاربردترین مولفه منطقه گرایی برای پیوند معماری مدرن و معماری ایرانی در آثار زنان معمار دوره پهلوی کدام بوده است؟". تمرکز این تحقیق بر روی آثار معماران زن منتشر شده در مجله هنر و معماری در سال 1354 می باشد و جامعه آماری را آثار زنان معماری تشکیل می دهد که دارای هویت معماری ایرانی اند و از آن جایی که معماران زن در دوره پهلوی در تاریخ معماری چندان شناخته شده نمی باشند، بررسی و تحلیل آثارشان، منجر به دستیابی به نتایج ارزشمند و بدیعی در معماری معاصر ایران می شود و از این منظر پژوهش هایی از این جنس ضرورت می یابد. این تحقیق از نوع کیفی است و روش تحقیق از نوع تاریخی- تفسیری و توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و روش تجزیه و تحلیل آن ها کدگذاری و تحلیل نمونه موردی است. نتایج نشان داده شده بیانگر این است که به ترتیب استفاده از هندسه و تناسبات معماری ایرانی، سازگاری با اقلیم منطقه، بهره گیری از عناصر ملی از مولفه های پرکاربرد منطقه گرایی برای پیوند معماری مدرن و ایرانی در آثار زنان معمار دوره پهلوی است.
    کلیدواژگان: زنان معمار، منطقه گرایی، جنسیت، معماری پهلوی، معماری معاصر
  • سارا خلیلی خواه، هما ایرانی بهبهانی*، شادی عزیزی، هاشم هاشم نژاد شیرازی صفحات 75-87
    مسیله ی سرزندگی و خلاقیت از جمله مسایل مطرح قرن حاضر می باشد و تاثیرات عوامل محیطی- کالبدی فضاها به عنوان جزیی از عوامل موثر بیرونی بر سرزندگی خلاق کودکان، انکارناپذیر است. از طرفی، موضوع سرزندگی خلاق در فضاهای آموزشی مدارس ابتدایی نیز مساله ای مطرح و حایز اهمیت است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی و مطالعه دیدگاه مربیان مدارس و دست اندرکاران درباره عوامل موثر بر ارتقای سطح سرزندگی و خلاقیت کودکان در فضاهای آموزشی مدارس ابتدایی و بررسی عوامل طراحانه مستخرج می باشد. در این پژوهش از روش تحقیق کمی استفاده شده است. پس از تدوین پرسش نامه بر اساس جدول هدف محتوی، حجم نمونه از طریق دیدگاه کلاین با توجه به تعداد سوالات پرسش نامه به 230 نفر رسید. لذا از مربیان مدارس و دست اندکاران در مدارس سطح تهران به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انجام گرفت و نتایج برای تحلیل داده های جمع آوری شده، در نرم افزار SPSS نسخه ی 23 بر اساس تحلیل عامل R استخراج گردید. معیارها به کمک تجزیه و تحلیل آماری پرسش نامه مورد دسته بندی قرار گرفت، که تحلیل عامل آن بیان می نماید 9 عامل معنی دار: 1. آشناپنداری و خوانایی محیط بر سازگاری کودک با آن، 2. نظارت پذیری و رویت پذیری محیط بر احساس امنیت کودک و تعامل پذیری، 3. تجربه پذیری و خیال پردازی محیط بر بازی های چندحسی و خاطره انگیزی، 4. جلوه های طبیعی و جنبه های انگیزشی محیط بر بازی های خلاق و شادکامی کودک، 5. ایمنی و آسایش کالبدی بر بهزیستی، 6. انعطاف پذیری و تنوع پذیری محیط بر بازی و یادگیری، 7. اجتماع پذیری و حضورپذیری محیط بر اعتماد به نفس کودک برای بازی و تعاملات، 8. سرزندگی خلاق با آرایه های محیطی بر شکل گیری رفتار کودک و 9. بازی پذیری و رویدادپذیری محیط بر خلاقیت کودک، همراه با مصادیق معمارانه بر سرزندگی خلاق تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: مدارس ابتدایی، سرزندگی خلاق، مولفه های طراحانه، تحلیل عامل
  • زهره عطارعباسی، علیرضا عینی فر*، منوچهر فروتن، محمدمهدی سروش صفحات 89-102

    وجود عناصری با خاصیت بینابینی در معماری، بر هم زیستی اجزاء آن موثر بوده است. در راستای شفافیت و کاهش تدریجی ماده، فضاهای مابین با ساختاری نامریی مورد استفاده قرار گرفته و به نام «تهی» خوانده می شوند. پژوهش حاضر بر مبنای مولفه های تهی در معماری، تاثیر هر یک از مولفه ها بر تعاملات اجتماعی را مورد توجه قرار داده است. حضور تهی در کاربری های مختلف تا چه حد می تواند در مولفه های اجتماعی فضا تغییر ایجاد کند؟ به عنوان سوال اصلی تحقیق مطرح می گردد. به عبارت دیگر آیا تاثیرات تهی بر رفتار کاربران در همه کاربری ها یکسان عمل می نماید؟ از اهداف اصلی تحقیق شناسایی شاخص های اجتماعی «تهی» در فضاهای عمومی و تبیین نقش تسهیل کنندگی یا بازدارندگی آن در تعاملات اجتماعی افراد می باشد. در این تحقیق روش ترکیبی، پیمایشی با نمونه های مطالعه هدفمند، در نظر گرفته شد و پس از استخراج مولفه ها، چارچوب مفهومی تدقیق گشت. فرآیند تحقیق در دو مرحله پیمایش اولیه در پنج کاربری مختلف اداری، درمانی، آموزشی، هتل و تجاری و پیمایش اصلی در سه نوع کاربری آموزشی، هتل و تجاری به انجام رسید. اطلاعات مورد نیاز به روش پرسش نامه و مصاحبه، جمع آوری و با نرم افزار مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق اثر معنادار مولفه های کالبدی و معنایی تهی بر تعاملات اجتماعی افراد را نشان می دهد. در پیمایش اولیه یافته ها در ساختمان اداری، اثر اجتماع گریزی و در درمانی تا حدودی خنثی را ارایه نمود؛ در حالی که پیمایش اصلی تهی در ساختمان های تجاری، هتل و دانشگاه را با اثر اجتماع پذیری بر رفتار معرفی می نماید. نتیجه گیری تحقیق اذعان می دارد، وید در فضای معماری ، نقش جداکننده و پیوند دهنده را به طور همزمان ایفا می نماید. میزان اثرپذیری روابط و تعاملات اجتماعی در فضای دارای وید به میزان اثرپذیری افراد از محیط، نوع کاربری ، فعالیت و هدف کاربران از حضور در مکان ها بستگی دارد.

    کلیدواژگان: تهی، وید، تمایزات معنایی، مکان رفتار، تعاملات اجتماعی
  • رضا فرح بخش دقیق، مریم محمدی* صفحات 103-119

    جایگاه کنش مصرف فضا و کنش مقاومتی با تغییر نظریه ی زندگی روزمره، از دوران کلاسیک به مدرن، قابل بررسی است. کنش مصرفی فاعلانه و خلاقانه فضا به منظور کسب هویت از طریق گوناگون محقق می شود. در این میان هنر به عنوان نیرویی موثر و مولد، می تواند در بستر زندگی روزمره به مثابه ی کنش مصرف خلاقانه و امر مقاومتی در نظر گرفته شود. با این توضیح، مسیله ی پژوهش حاضر آن است که چگونه بهره گیری از هنر عمومی در فضای تیاتر شهر، مقاومت و مصرف خلاقانه در فضای زندگی روزمره، مجال بروز می یابد. این مقاله با توجه به هدف، در دسته ی پژوهش های تحلیلی بوده و پس از استنتاج از مبانی نظری مطرح در این حوزه (با رویکردی کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی)، در نمونه ی مطالعاتی (محدوده ی تیاتر شهر) از روش تحلیل کمی و اکتشافی بهره برده و به آزمون فرضیات پرداخته است. به منظور جمع آوری داده ها در نمونه ی مطالعاتی از ابزار پرسش نامه استفاده شده و حجم نمونه 380 بوده است. تحلیل داده های پرسش نامه شامل آزمون همبستگی و تحلیل عاملی بوده و از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. استفاده شده است. نتایج تایید می کند که هنر عمومی می تواند کنش مصرف خلاقانه در فضا را ارتقاء دهد و در این میان هنرهای پویا و تعاملی، بیش ترین تاثیر را دارند. عامل تعامل و یادگیری که به واسطه ی هنر تعاملی شکل می گیرد، پیامد استفاده ار هنر عمومی در فضا به عنوان گونه ای از مصرف خلاقانه فضا است؛ هر چند الزامات دیگری چون بستر گفتمانی و مشارکت نیز ضرورت دارند.

    کلیدواژگان: زندگی روزمره، هنر عمومی، کنش، مصرف خلاقانه، محدوده ی تئاتر شهر تهران
  • کامیاب کیانی، مهدی خاک زند*، محمدرضا بمانیان صفحات 121-138

    توسعه روز ‎افزون شهر‎ها و افزایش فضاهای مصنوع در آن ها موجب تهدید پوشش های‎ سبز‎ شهری شده ‎است. پوشش های سبزی که دارای هویت‎های فرهنگی، تاریخی و اجتماعی می‎باشند. در واقع پوشش های سبز شهری یکی از مهم ترین بستر های تفرجی و گردشگری در شهر ها هستند که در گسترش شهر های معاصر مورد بی توجهی قرار گرفته اند. پوشش های سبزی شهری با بسیاری از مولفه ها از جمله مباحث اجتماعی- جمعیتی، قوانین شهری، مباحث اکولوژیکی و غیره رابطه دارد و بر برخی نیز تاثیر می گذارد. در این پژوهش به بررسی ده پونک به عنوان مورد مطالعاتی از سال 1379 الی 1399پرداخت شده است. ده پونک نمونه ای جامع و شامل از کلیه روند های تحولی پوشش های سبز شهری است، زیرا که هم دارای ارزش های تاریخی، مذهبی و طبیعی می باشد و هم چنین انواع روندهای تغییر اراضی از قطعات خرد و کلان را تجربه کرده است. پژوهش حاضر به روش مطالعه اسنادی و بررسی نمونه موردی صورت گرفته است، در این پژوهش با بررسی های همه جانبه به صورت کیفی و نرم افزاری به تحلیل ساختار های پوشش سبز ده پونک پرداخت شده است. در این پژوهش سعی بر این بوده است ضمن شناخت فاکتورهای موثر بر پوشش های سبز ده پونک، اهمیت و ضرورت آن ها، هویت تاریخی- مذهبی آن، قوانین و دستورالعمل های موثر بر پوشش های سبز، تاثیرات اکولوژیکی و اجتماعی به معرفی راهکارهایی در جهت بهبود پوشش سبز ده پونک با در نظر گرفتن کلیه مولفه ها پرداخت شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده این است که پوشش های سبز شهری ده پونک به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی تاثیر گذارند و مهم ترین عاملی که توجه به آن موجب بهبود و گسترش پوشش سبز شهری ده پونک می شود گسترش گردشگری شهری می باشد.

    کلیدواژگان: ده پونک، پوشش سبز شهری، کیفیت زندگی، مطالعه اسنادی، گردشگری
  • مریم السادات منصوری*، پریسا شاد قزوینی صفحات 139-150
    آمیخته شدن هنر با زندگی روزمره مردم، فصل مشترک دغدغه جامعه هنرمندان و مدیریت شهری امروز است. از نخستین دهه های قرن بیستم که هنرمندان با تمایلات متفاوت از فضاهای کلاسیک هنری چون آتلیه خارج شده و به آفرینش «هنر شهری» پرداختند، نقش زیباسازانه هنر و تلقی اثر هنری به عنوان ابزاری برای تولید زیبایی در شهر و ارتقاء کیفی منظر شهری پایدار مانده است. فصل مشترک گونه های هنرهای شهری، ذات هنر است که با هدف نهایی زیبایی آفرینی به میان می آید و با قبول این گزاره، می توان گفت انواع هنرها در شهر، به دنبال تولید زیبایی برای تحقق مقاصد خود هستند؛ اگرچه این مقاصد ممکن است یگانه نباشد. در یک ارزیابی کلی، به نظر می رسد هنر شهری آن گاه موفق است و اهداف خود را محقق کرده که نزد مخاطب، به دریافت و ادراکی بینجامد که مولد «تجربه زیبایی شناسی» باشد. این تجربه را، جان دییووی1، فیلسوف پراگماتیست، محصول فرآیند اعتباربخشی2 می پندارد و معتقد است هنر، در زندگی انسان، مولد اعتبار است. تهران به عنوان بستر فرهنگ ساز کشور، سال هاست عرصه آزمون و خطای مداخلاتی است که با داعیه زیباسازی و رویکرد زیبایی شناسی در شهر اجرا می شود. در نوشتار حاضر، چگونگی تحقق تجربه زیبایی شناسی مورد بحث، در قالب تحلیل چهار نمونه منتخب در مداخلات شهر تهران بر اساس معیارها و شاخص هایی صورت پذیرفته که مستخرج از روش تحلیل تبیین شده در پژوهش است. از نتایج اصلی پژوهش آن است که میزان تحقق معیارهای سه گانه محیطی، بصری و اجتماعی بر اساس شاخص های تحلیل، تعیین کننده کیفیت تجربه زیبایی شناسی در نمونه موردنظر است. با توجه به رابطه فرآیندمحوری که میان اشکال هنر با شهر قایلیم و بر پایه نظریه فرآیند اعتباربخشی جان دییویی بنا شده، چنین تفسیر می شود که کیفیت تجربه زیبایی شناسی، هم معنای میزان اعتباربخشی مداخلات شهری به منظر شهر است. اگر هنری شهری را مولد تجربه زیبایی شناسی در شهر و عنصر اعتباربخش به منظر شهری تلقی کنیم، ارزیابی چگونگی تحقق این تجربه و میزان اعتباربخشی آن در ذهن مخاطب بر اساس چه معیارهایی امکان پذیر خواهد بود؟ پژوهش به دنبال روشن کردن برخی ابعاد کاربردی زیبایی شناسی شهری است و در این راه، از هنر شهری به عنوان مایه تحلیل و تعمق استفاده می کند و در صدد است با تبیین یک روش تحلیل کمی، میزان و چگونگی اثرگذاری هنر شهر را در قالب سه معیار، بر ارتقاء کیفی منظر شهری در ذهن مخاطب قابل ارزیابی گرداند تا بعد کاربردی هنر شهری و اهداف آن تحقق پذیرتر باشد. پژوهش، با استناد به سه گانه نظری هنر منظر شهری زیبایی شناسی، به ارایه تعاریف نظری می پردازد که ظرفیت تبیین ابزار تحلیل مداخلات شهری را داراست. با تکیه بر این نظریه ها، «معیار»هایی استخراج می شود که هر کدام در ظرف «شاخص»هایی، امکان ارزیابی تحقق پذیری تجربه زیبایی شناسی را در مداخلات شهری دارد. جهت تفهیم واقع گرایانه نظریات مطالعه شده و شیوه تحلیل مستخرج از آن، چهار نمونه در شهر تهران گزیده شده که از حیث موقعیت و مقیاس و فضا متفاوتند و در چارچوب شیوه تبیین شده، تحلیل گشته و تحقق پذیری تجربه زیبایی شناسی در آن ها سنجیده می شود.
    کلیدواژگان: هنری شهری، جان دیئووی، تجربه زیبایی شناسی، منظر شهری
  • رضا درستان، حسین ذبیحی*، مرضیه گرجی، علی اصغرزاده صفحات 151-168

    وقوع جرم یکی از معضلات زندگی امروزه است و باعث کاهش سطح رضایت مندی آحاد جامعه، احساس ترس و پایین آمدن کیفیت زندگی اجتماعی گردیده است. محیط، رفتار فرد و رفتار فردی، فضای اجتماعی را تعریف می کند. فضای شهری و اجتماعی که در آن احساس امنیت متبلور شود، استرس درک شده شهروندان، کاهش خواهد یافت و این امر از طریق طراحی محیطی پیشگیرانه از جرم1 و شناسایی محرک های استرس محیطی (آلودگی صوتی، آلودگی هوا، اغتشاش بصری، تراکم و ازدحام، مبلمان شهری) و انعکاس راه حل مقابله با آن ها در طراحی شهری می تواند تا حد زیادی عامل کاهش جرم و ارتقاء کیفیت و سرزندگی فضای شهری باشد که این مهم، هدف اصلی این پژوهش است. پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای تحلیل های آماری بهره می برد. در بخش نخست، به مباحث نظری و شناخت ادبیات موضوع پرداخته شد که با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات مرتبط تدوین گردید. بخش دوم، به موردپژوهی اختصاص دارد و از راهبرد کمی در بستر پیمایشی استفاده شده است. داده های حاصل، توسط نرم افزار اس.پی.اس.اس2 مورد تحلیل آماری قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش به صورت تصادفی و در محدوده منطقه مورد مطالعه، یعنی خیابان اصلی رجایی شهر شهر کرج، گزینش شد. ضریب پایایی پرسش نامه (آلفای کرونباخ) جهت سنجش میزان اعتبار سوالات پرسش نامه که شامل 37 سوال و جامعه آماری 384 نفره بود، برابر با 0.764 می باشد. یافته ها نشان داد، رابطه همبستگی متغیرهای پژوهش برابر 0.803 بوده که مبین همبستگی مستقیم و قوی بین متغیر وابسته (طراحی شهری) و متغیر مستقل (کاهش جرم، طراحی محیطی پیشگیرانه از جرم و استرس محیطی) است. مطابق با یافته ها، نتایج نشان می دهد که در بعد محرک های استرس محیطی و طراحی محیطی پیشگیرانه از جرم، اکثر شاخص های موثر، بالاتر از میانه تحلیل تیوری انجام شده بود و به عنوان عوامل بحرانی محسوب می شوند که می بایست جهت نیل به فضای شهری امن، به آن ها در طراحی شهری توجه ویژه نمود.

    کلیدواژگان: استرس محیطی، جرم، طراحی شهری، سی.پی.تی.ای.دی، کرج
  • ملیکا متقی، ویدا نوروز برازجانی*، مزین دهباشی شریف، سید امیر منصوری صفحات 169-186
    پویایی فضا همواره فرصتی برای ایجاد رابطه قوی تر میان مکان و جامعه، جهت توسعه حیات شهری است. از آن جایی که ایجاد و توسعه فضاهای درون شهری، نظیر محلات می تواند در شکل گیری حیات اجتماعی پویا تاثیر به سزایی داشته باشد، می توان مراکز محله را در حکم فضای میانوند به منظور دستیابی به خدمات، ایجاد حس تعلق به مکان در ساکنان و سرزندگی محله باززنده سازی کرد. این پژوهش بر آن است که با رویکرد TND به بررسی نقش کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی در سامانه های فضایی میانوند درون شهری در جهت پویایی فضا بپردازد. مفاهیمی که حذف عجولانه آن ها در معماری امروزی لطمه های جبران ناپذیری به دینامیسم حیات جمعی در شبکه درون شهری شهرها وارد کرده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، ابتدا با استفاده از روش استدلال منطقی به تحلیل محتوایی- کیفی بافت مراکز محلات در شهر همدان پرداخته شد. در پی تحلیل کیفی، شاخص های موثر در دینامیسم فضای میانوند محلات استخراج گردید. این نوشتار با هدف غربالگری مولفه های موثر در دینامیسم درون شهری، در پی پاسخگویی به این پرسش است که نقش شاخصه های فضای میانی در پویایی محلات و فضای شهری چیست و با چه رویکردی می توان به این مهم دست یافت؟ برای پاسخ به این پرسش و جهت تدقیق مطالعه از رویکرد آمیخته استفاده شده است و کندوکاو صورت گرفته در بخش کیفی، به صورت کمی بررسی و تبیین گردید. بنابراین روند کلی این پژوهش با استدلال منطقی، تحلیل، جمع بندی و استخراج شاخصه های کیفی در چمن های مورد مطالعه، آغاز شده و در روش کمی اهمیت ضرایب و شاخصه ها به روش آنتروپی و تکنیک تاپسیس تحلیل و ارایه می شود. دستاوردهای پژوهش نشان دهنده آن است که بر اساس محرک های توسعه بازآفرینی شهری، حوزه های متعددی از جمله ابعاد فضای میانی، چیدمان فضایی، تنوع عملکرد اقتصادی و ریزساختارهای حیات اجتماعی- فرهنگی در بافت درون شهری چمن، نقش فزاینده ای در سرزندگی محلات و ایجاد دینامیسم شهری دارند.
    کلیدواژگان: فضای میانوند، دینامیسم شهری، پویایی، مرکز محله، TND
  • میلاد محمد شریفی، سید مهدی خاتمی* صفحات 187-200

    گسترش فناوری های دیجیتال و شبکه های اجتماعی وسیع از یک طرف باعث تغییر در درک تجربه فضایی و از طرف دیگر باعث ایجاد جریانی از اطلاعات گسترده از نظرات شهروندان پیرامون تجربه ایشان از فضاهای شهری شده است. لذا حرکت به سمت تحلیل های نوین بر پایه داده های کلان1 می تواند سبب ایجاد تغییر پارادایمی در روش های سنجش کیفیت فضاهای شهری شود. در تجزیه و تحلیل داده های کلان، فرایند جستجو جهت آشکارکردن الگوهای پنهان و همبستگی های ناشناخته می تواند برای تصمیم گیری های بعدی مورد استفاده قرارگیرد. هم چنین امروزه به واسطه ی تغییرات لحظه ای در معیارهای مختلف فضاهای شهری از آن ها به عنوان موجودیتی پویا یاد می شود و به همین دلیل سنجش و ارزیابی آن ها نیز باید در قالب روش هایی ارایه گردد که قادر به پاسخگویی به این تغییرات لحظه ای باشند. هدف از این پژوهش ارایه ی روشی منعطف و پویا جهت سنجش کیفیت خیابان پکینگتون دراسترالیا به عنوان یک نمونه از فضاهای شهری بر پایه تحلیل های داده های کلان است. این سنجش به واسطه ی تغییرات فضای شهری در بازه کوتاه مدت صورت گرفته است. روش اصلی مورد استفاده در این پژوهش، بهره گیری از مدل الگوریتم کالمن جهت دستیابی به نمودار میانگین متحرک کیفیت فضاها بر پایه متغیر زمان و رتبه شاخص ها بر اساس داده های برآمده از مشارکت شهروندان در برنامه پلیس اسکور2 است. پس از تحلیل کلان داده ها برای شاخص های پنج گانه کیفیت فضای شهری مشخص گردید که در خیابان پکینگتون، میانگین رتبه دو شاخص منظر و عملکرد، و منحصر به فرد بودن در بازه کوتاه مدت، ثابت است و از دیدگاه کاربران، میانگین سه شاخص امنیت، کارهایی که می شود انجام داد، و مراقبت از فضا در بازه کوتاه مدت یک شبانه روز متغیر است.

    کلیدواژگان: سنجش کیفیت فضاهای شهری، ابزارهای هوشمند، پلیس اسکور، بیگ دیتا، کلان داده
  • سلمان ملک عباسی، واراز مرادی مسیحی*، مصطفی بهزادفر، آتوسا مدیری صفحات 201-225

    بافت شهر به انواع و اشکال مختلف مورد مباحثه و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. یکی از انواع و اشکال مباحثه، «ساختار فضایی بافت» است. به زبان ساده، ساختار به ویژگی ها و عناصری از هر چیز دلالت می کند که نبود آن ها به معنی نبود یا عدم وجود آن چیز می باشد. این مقاله پس از تعریف مفاهیمی چون «فضا و مکان»، به معرفی انواع مکان های همگانی شامل «معابر، میدان و میدانچه، آب کنارها، فلکه، پله راه، پیاده راه، پشت بام های عمومی، ورودی (دروازه) شهر و محلات، بوستان و باغ های عمومی، فضاهای خالی بین مجتمع های مسکونی، راسته بازارها و پاساژها و صحن برخی از مساجد» پرداخته است. اشتراکات و افتراقات واژه هایی چون «سازمان فضایی و ساختار فضایی» مورد بررسی واقع شده و عناصر تشکیل دهنده ساختار فضایی ارایه شده است. از آن جایی که مکان های عمومی کهن (در محلات قدیمی) و فضاهای شهری نو (در محلات جدید)، جزو مهم ترین عناصر و اجزای تشکیل دهنده ساختار فضایی محلات می باشند، تلاش شده تا نقش آن ها در شکل گیری ساختار فضایی هر یک از محلات درونی، میانی و پیرامونی شهر تبیین گردد و نیز ارتباط یا عدم ارتباط آن ها در ساخت کالبدی- فضایی محلات جدید و قدیمی و بالعکس مشخص شود. در طی تحقیقات و بررسی نظرات اندیشمندان پیرامون موضوع، روند انجام پژوهش به این منتج شد که برای پرداخت به موضوع «ساختار فضایی بافت شهر»، بایستی از مسیر معرفی نمایان گرهای طراحی شهری گذشت و بر اساس آن برای محلات منتخب از شهر کرمان شاخص هایی را در نظر گرفت که بتوان وضعیت ساختاری آن ها را با یکدیگر مقایسه نمود. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای، اینترنتی و نیز مشاهدات و فعالیت های میدانی در شهرهای ایران؛ از جمله کرمان در سال های اخیر می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، بافت محلات کرمان، سازمان فضایی، نمایان گرهای ساختار فضایی، روش های کیفی و کمی
  • بهناز بابائی مراد* صفحات 227-238
    امروزه با توجه به مشکلات و چالش های نظام شهری و اهمیت دستیابی به توسعه پایدار شهری، تغییر و تحولاتی در پارادایم های مدیریت شهری و ارایه خدمات شهری به وجود آمده است. این تغییر پارادایم، منجر به غالب شدن رویکرد حکمرانی خوب شهری شده است که به عنوان مناسب ترین و اثربخش ترین شیوه اداره شهرهای امروزی مطرح شده است. این رویکرد در اداره امور شهرها بر مبنای توسعه پایدار مردم سالار و برابرخواهانه، برای تاثیرگذاری تمامی کنشگران در مدیریت شهری و هم چنین پاسخ گویی به تمامی نیازهای شهروندان است. در واقع امروزه شهرها برای مدیریت و اداره خود به رویکرد جدیدی از مدیریت دست یافته اند که حکمرانی خوب شهری نام دارد. با توجه به این که دو دستگاه مهم نهاد مدیریت شهری در ایران شوراهای شهری و شهرداری ها محسوب می شوند. این تحقیق به ارزیابی عملکرد مدیریت شهری اهواز در چهارچوب حکمرانی خوب و ارتباط آن با سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی شهری پرداخته است. جامعه آماری تحقیق شهروندان بالای 18 سال شهر اهواز در سال 1398 است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شاخص های حکمرانی خوب شهری (حق اظهارنظر و پاسخگویی، شفافیت، قانون مداری، کارایی و اثربخشی و مشارکت افراد) در سطح مطلوبی قرار ندارند و مدیریت شهری (شورای شهر و شهرداری) اهواز نتوانسته حکمرانی خوب شهری را محقق سازد. هم چنین یافته های تحقیق نشان داد که رابطه معنادار مستقیمی بین سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی) و کیفیت زندگی شهری با حکمرانی خوب شهری وجود دارد. علاوه بر این، متغیرهای سرمایه اجتماعی 0.42 و کیفیت زندگی شهری 0.45 بر حکمرانی خوب شهری تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب شهری، مدیریت شهری، کیفیت زندگی شهری، سرمایه اجتماعی، شهر اهواز
  • شارین شیرمحمدیان، شادی عزیزی*، وحید شالی امینی صفحات 239-252

    مفهوم شادی به دلیل پیچیدگی و تنوع جهان بینی انسان در ادوار مختلف، تعاریف متفاوتی را به خود دیده است. در دوران باستان تا عصر روشنگری شادی تنها در حوزه سعادت، لذت و ایدیولوژی تعریف شده بود اما با آغاز عصر صنعت تا اواسط قرن بیستم، سنجه های عددی- اقتصادی در تعریف آن شروع به نقش آفرینی کردند. این نقش با شروع نیمه ی دوم قرن بیستم و پررنگ شدن مطالعات میان رشته ای در حوزه اقتصاد شادی، جایگاه روابط و تعاملات اجتماعی را به عنوان شاخصی تعیین کننده در مولفه های اقتصادی بر شادی تبیین کرد. در این مقاله، با توجه به نقش مراکز چندمنظوره شهری در امکان شکل دهی به تعاملات اجتماعی نوین، سعی شده است که با تعریف مولفه های شادی میزان اهمیت هرکدام از آن ها در مراکز چندمنظوه شهری با توجه به وجود کاربری های مختلف تجاری، فرهنگی و تفریحی در شش گزینه شامل مراکز چندمنظوره کوروش، ارگ، گالریا، سمرقند، هروی و کیان در شهر تهران مشخص شود. در این راستا، ابتدا بر مبنای تحلیل مطالعات پیشین، با محوریت شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر افزایش تعاملات اجتماعی و شادی مخاطبان در مراکز چندمنظوره شهری، سه مولفه تنوع، تراکم و طراحی فضای گسست به عنوان معیارهای اصلی تحلیل سلسه مراتبی تعریف شدند. سپس، با توجه به نیاز رتبه بندی مراکز معرفی شده، مدل چندشاخصه ی سه سطحی بر اساس سه معیار اصلی (تنوع، تراکم و طراحی فضای گسست) و نه زیرمعیار (سینما، رستوران و فودکورت، فضای بازی، فروشگاه ها، آسانسور و پله برقی، ارتباط با فضای باز، گشودگی افقی، فضای اشتراکی و امنیت) طراحی و اجرا شد. نتایج حاکی از اهمیت نقش طراحی فضا در قالب وجود فضای گسست به عنوان موثرترین معیار در اولویت بندی فضای چندمنظوره بر اساس مطلوبیت شادی است. علاوه بر آن، با استناد به تحلیل به دست آمده، مشخص شد که مرکز چندمنظوره کوروش با بالاترین رتبه در رقابت با سایر گزینه ها، فضای شادتری را برای متقاضیان خود فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: مفهوم شادی، مراکز چندمنظوره شهری، رتبه بندی، تعاملات اجتماعی
  • بنفشه یادگارزاده، فرشاد نوریان* صفحات 253-265

    سازمان های حرفه ای علی رغم اهمیت و جایگاهی که در تقویت موضع حرفه ای می توانند ایفا نمایند، در ادبیات شهرسازی مغفول واقع شده اند. این در حالیست که آن ها در مسیر ایفای نقش های چندگانه ای که بر عهده شان گذاشته شده است، با چالش ها و موانع جدی مواجه هستند. در چنین بستری با گذشت حدود سه دهه از تجربه سازمان های حرفه ای شهرسازی هنوز چشم انداز پیش روی آن ها مبهم و حتی تیره و تار تصویر شده است. لذا در این پژوهش تلاش شده است با رویکرد انتقادی چالش هایی پیش روی این سازمان ها مورد بررسی قرار گرفته و تصویری از وضعیت کنونی و چشم اندازهای آتی آن ها با تمرکز بر سازمان نظام مهندسی ساختمان به عنوان یکی از فعال ترین این سازمان ها در عرصه شهرسازی ارایه گردد. بدین منظور روش تحلیل گفتمان انتقادی برای شناسایی این چالش ها مبنای عمل قرار گرفته است. با نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی، در مجموع 20 فرد مطلع از میان اعضای بدنه حرفه ای و مدیریتی سازمان نظام مهندسی انتخاب شده اند. داده های پژوهش نیز با روش مصاحبه های گفتمانی گردآوری شده اند. در نتیجه تحلیل ها سه گروه از چالش ها شامل عوامل بیرونی، عوامل درون سازمانی و عوامل درون گروهی شناسایی شده اند. در این میان عوامل بیرونی که اشاره به فراهم نبودن بستر و زمینه برای نقش آفرینی این سازمان ها دارند، بیش ترین سهم را به خود اختصاص داده اند. در رده بعدی دامنه متنوع تری از چالش های درون گروهی قرار دارند که معرف نقدهای شهرسازان نسبت به جامعه حرفه ای خود است. در آخرین رده نیز عوامل درون سازمانی که عمدتا به روابط درون سازمانی اشاره دارند، قرار گرفته است. مجموعه این چالش ها نشان دهنده مسیر دشواری است که پیش روی جامعه حرفه ای شهرسازی قرار دارد.

    کلیدواژگان: حرفه شهرسازی، جامعه حرفه ای شهرسازی، سازمان های حرفه ای شهرسازی، گفتمان انتقادی
|
  • Shirin Aghayan, Sayed Hadi Qodousifar *, Seyed Gholamreza Islami Pages 1-15

    Study on the cognitive activities of designers is classified as an empirical study which is one of the ways to study on the scope of creativity in design process. Protocol analysis is an empirical research method for studying design behavior which is an appropriate method in this field. Concurrent with the use of protocol analysis, analysis methods have been presented by some researchers which can be used with the protocol analysis method. Among these analysis methods, linkography that is introduced by Gabriella Goldschmidt attracted the attention of many researchers. In this method, the design process of a designer is unfold by drawing a graph which is called linkograph. The current research, assesses creativity in conceptual design phase of design process of two Iranian professional architects with the use of protocol analysis and linkography. Certainly, measuring creativity in the design process of professional architects is a complex issue that with the help of such methods, some mysteries of this field can be revealed. In order to reach this aim, aspects of creativity in design process such as divergent and convergent thinking and creative insights, are studied in detail. Also, the way of analyzing these criteria by the linkograph was examined. The result shows that the level of creativity in the design process of one of the architects is at an appropriate level, while, the design process of the other architect, has not formed appropriately from the creativity point of view. This occurs in spite of the fact that sudden creative insights are distinguished in the second architect`s design process. What can be seen in the process of assessing creativity in the design process of the second architect is the lack of relative balance between divergent and convergent thinking.

    Keywords: creativity, Protocol analysis, Linkography, Creative Insight, Divergent-Convergent thinking
  • Mojtaba Bagheri, Gholamreza Talischi *, Seyed Mahmood Moeini Pages 17-26
    Evaluating and judging architectural designs has always been challenging. This challenge exists at all stages and levels of architecture, both in academic and professional communities. Due to the lack of criteria, guidelines or standard and codified regulations for judging and evaluating projects, objections to the results of judging and ultimately confusion of designers and participants is evident. Due to the essential differences between the field of architecture and other disciplines, there is no scientific and codified mechanism for judging and evaluating architectural designs. Judging of projects is generally based on personal tastes, tacit knowledge and previous experience of judges and the expectations and orders of the employer of the project. The present study uses Analytic Hierarchy Process (AHP) to evaluate and judge the architectural designs submitted to government agencies. This method, by transforming complex problems into a hierarchy of its constituent factors, achieves the appropriate solution that is most relevant to the objectives. Accordingly, in the first stage, through library studies and preparation of a questionnaire, the criteria presented in the architectural plans in government institutions by experts and experts of the technical office were extracted. Then, through the method of hierarchical analysis, the two criteria are compared and finally the relative weight of each criterion is calculated. And then the final score of each criterion is determined for evaluation and judging. The results show that AHP (hierarchical analysis) technique, due to its simplicity, flexibility and simultaneous application of quantitative and qualitative criteria, can be used in evaluating and judging architectural designs.
    Keywords: evaluation, Criteria, Government institutions, hierarchical analysis, AHP method
  • Seyed Behshid Hosseini, Aida Sadeqi *, Armin Piryaei Pages 27-40

    The main goal of hospital designers is to create a healing environment. The concept of healing in the current century led to significant changes in the design of healthcare environments and has positive effects on recovery process. In the past, doctors and nurses are the main audiences of healthcare environments designers, but today, patients and their families are the center of attention .Focus on patient instead of treatment process proposed an approach called “Patient-Oriented” approach in hospital design. Patient safety and stress reduction are the primary features of a patient - oriented healing environment.This study presents how to design physical space of these centers to improve space quality and provide patient satisfaction. This project based on the literature review, observation and data was gained through a questionnaire of 96 patients of Imam Khomeini hospital in Tehran that with analyzing and evaluating the strengths and weaknesses, present appropriate solutions. The research tool is a questionnaire and SPSS22 and ASPECT softwares are used. In term of aim, it is functional and in term of data collection, it is a descriptive - analytical studyDiscussion seeks to answer the question of “How could have positive effects on the process of treatment and patient satisfaction by creating a patient- oriented healing environment?”The paper path which runs as follows:The concept of patient-oriented healing environment features, how to use them in designing to increase patient satisfaction in hospitals and finally evaluate the satisfaction of Imam Khomeini hospital inpatients of the quality of hospital spaces.

    Keywords: Healthcare Centers, Patient - Oriented, Healing environment, Satisfaction
  • Maryam Haghayegh, Hadi Keshmiri *, Khosro Movahed, Malihe Taghipour Pages 41-59
    Population growth, industrialization of cities, increasing pollution and, consequently, environmental problems, have caused fundamental problems in the quality of life and physical, mental and social health of human beings .Noise pollution, as part of the problems mentioned, can have dangerous effects on human health, both auditory and non-auditory. Sound comfort in a residential space - as one of the spaces in which people spend significant hours of their lives - can directly and indirectly affect the health of residents .For this purpose, the present study investigates the effect of environmental noise pollution and its consequences on the health of residents in the living room of an apartment complex in Shiraz by recording brain waves. The method of the present study is qualitative-quantitative and the data are based on brain imaging were analyzed and evaluated .For this purpose, the brain waves of the samples were recorded with a 14-channel EMOTIV EPOC device, and after recording EEG signals, the data were converted into numbers by MATLAB software, then the data were entered into NEUROGUIDE and normal brain mapping database software. Then the amplitude range of brain activity of the samples, compared to the normal database. The results of the analysis showed that if the noise level increases from 40 decibel (the national standard for living room) to 53 decibel, It seems that this increase causes decentralization and Attentional bias and will disrupt the cognitive and emotional regulation.Whereas, if sound management is considered in the planning and design of buildings in residential spaces, it can reduce the mentioned problems.
    Keywords: noise pollution, Residential Architecture, Health, Brain waves
  • Sanaz Khanbanzadeh, Maryam Armaghan *, Jamalodin Soheili Pages 61-74
    In the Pahlavi period, modernity entered Iran And the development of modernity ignores the identity of Iranian architecture. However, some architects who agreed with the current of International style(modern) architecture tried to preserve the originality and identity of Iranian architecture in their works And formed architecture consistent with the principles of regionalism. The purpose of this research is to investigate, female architects used more factors of regionalism to preserve the originality and identity of Iranian architecture In the Pahlavi period , And in fact, the main question is, "What have been the most used factors in regionalism to link modern architecture and Iranian architecture in the works of women architects of the Pahlavi period?". The focus of this research is on the works of female architects published in the Journal of Art and Architecture in 1975 And the statistical community consists of the works of architects who have an Iranian architectural identity And since female architects are not known in the history of architecture in the Pahlavi period, The study and analysis of their works leads to the achievement of valuable and original results in contemporary Iranian architecture, research of this kind is necessary. It is assumed that the architects tried to achieve regional architecture by using the geometry and proportions of Iranian architecture and using Iranian architectural elements. This research is of qualitative type and the research method is historical-interpretive and descriptive-analytical. The method of data collection is documentary and their analysis method is coding and case analysis. The results show that the use of geometry and proportions of Iranian architecture, adaptation to the climate of the region, the use of national elements of the most widely used factors of regionalism to link modern and Iranian architecture in the works of women architects of the Pahlavi period.
    Keywords: Women Architects, regionalism, Gender, Pahlavi Architecture, Contemporary Architecture
  • Sara Khalilikhah, Homa Irani Behbahani *, Shadi Azizi, Hashem Hashemnejad Shirazi Pages 75-87
    The issue of Vitality and creativity is one of the major issues in the present century and the impacts of environmental - physical spaces, as an effective factor, external to the individuals on Creative vitality of children irrefutable. This research uses the factor analysis for Characteristics of creative vitality in primary schools in Tehran with perceptions of School educators and practitioners affecting viewpointsAfter formulating the contents of the content table and the questionnaire, the sample size based on Klein's views reached 230 people according to the number of questionnaires. Therefore, the viewpoints of School educators and practitioners in educational spaces at Tehran schools were randomly selected by cluster sampling. The data were analyzed by SPSS version 23 and using R factor analysis. The results of this research indicated that 9 factors 1) Familiarity and readability of the environment on the child's adaptation to it, 2) Supervision and visibility of the environment on the child's sense of security and interactivity, 3) Experience and imagination of the environment on multi-sensory and memory games Motivation, 4) Natural effects and motivational aspects of the environment on the child's creative games and happiness, 5) Safety and physical comfort on well-being, 6) Flexibility and diversity of the environment on play and learning, 7 ) Sociability and presence of the environment on the child's confidence for play and interactions, 8) Creative vitality with environmental arrays on the formation of child behavior and 9) Playability and eventfulness of the environment on the child's creativity with examples of design on vitality Creatively affects. The results show that the educational spaces of primary schools can be an effective context for learning and experiencing the environment from various physical, functional, social, psychological and perceptual aspects of the environment.These experiences and learnings in different dimensions lead to creative vitality.
    Keywords: : primary schools, Creative vitality, Design Components, Factor analysis
  • Zohre Attarabbasi, Ali Reza Einyfar *, Manouchehr Foroutan, Mohammadmehdi Soroush Pages 89-102

    In-Between elements in architecture has been effective on the coexistence of components. In order to clarify and gradually reduce the materials, the invisible between spaces were used and called "void". The present study, based on voids components in architecture, has considered the impact void on social interactions in architectural spaces. To what extent can void presence in uses change the social components of space? It is the main question of the research. In other words, in different uses, how void affects social interactions in public spaces? One of the main objectives of the research is to identify "void" social indicators in public spaces and to explain the role of facilitating or inhibiting it in individuals' social interactions. The combined research or qualitative-quantitative method was considered as a survey with purposeful study samples, and after extracting the components, the conceptual framework was refined. The research process in two stages of initial test in 5 different office, medical, educational, hotel and Commercial and main test was done in 3 types of educational, hotel and commercial. The required information was collected by questionnaire and interview and analyzed by software. Findings show a significant effect of physical and void semantic components on social interactions; In the initial test, the findings in the office building showed it has unsociable effects and in medical places void is ineffective ; While the main test in commercial building, the hotel and the university with the effect of sociability on behavior by void. The research concludes that void plays a connection and intruption role in the architectural space at the same time. The effectiveness of relationships and social interactions in the void depends on users are affected by the environment, the type of use, the activity, and the purpose of the users' presence in places.

    Keywords: Empty space.Void, Semantic Differences, Behavior Place, Social interactions
  • Reza Farahbakhsh Daghigh, Maryam Mohammadi * Pages 103-119

    An survey of the theory of everyday life shows the importance of action and resistance. In the meantime, art, as an effective and productive force, can be produce the creativity and, in this way, creative action. This theory is about the domination of instrumental rationality, the ideology of economic system, and the low-visibility mechanisms of the everyday life. Among the approaches for study everyday life, there are three perspectives: Phenomenological, Critical and Postmodern approach. This paper research seeks to take a critical perspective for finding the ways to reclaim urban spaces. With this explanation, the problem of the present study is how using public art can enhance creativity in urban space and thus can increase creativity and regain everyday life space and provide the basis for realization of social space. This article, in view of its purpose, is in the category of analytical research. After deducing the theoretical research in this area (with a qualitative approach and based on qualitative content analysis), quantitative and deduction analysis method in the case study used (City Theater Area) and the explanatory model tested. Observation, field survey and questionnaire were used to collect data. The sample size was 380 questionnaires and the target group of this study was a diverse range of users from the City Theater area. Analysis of questionnaire data (correlation test and factor analysis) using SPSS software confirms that public art can promote creative action. And among the dynamic and interactive arts, they have the greatest impact on creating action. The interaction and learning factor formed by interactive art has the most impact on the creative activity of users of the City's Theater space. To reach this level of creative action, one must first respond to the lower levels of participation and creating conditions for presence and discourse.

    Keywords: everyday life, Public Art, action, Creative Consumption, City Theater Area
  • Kamyab Kiani, Mehdi Khakzand *, Mohammadreza Bemanian Pages 121-138

    The increasing development of cities and the increase of artificial spaces in them has posed a threat to urban green cover. Green coverings that have cultural, historical, and social identities. In fact, urban green cover is one of the most important recreational and tourism platforms in cities that have been neglected in the development of contemporary cities. Urban vegetation is related to many components, including socio-demographic issues, urban laws, ecological issues, etc., and also affects some. In this research, Deh-e Punak has been studied as a case study from 1379 to 1399. Deh-e Punak is a comprehensive example of all the evolutionary trends of urban green cover, because it has historical, religious, and natural values, and has also experienced a variety of land change processes from small and large parts. The present research has been done by the method of documentary study and case study. In this research, with comprehensive and qualitative and software studies, the green cover structures of Deh-e Punak have been analyzed. In this study, while recognizing the factors affecting the urban vegetation of Deh-e Punak, their importance, and necessity, its historical-religious identity, laws, and guidelines affecting green cover, ecological and social effects, we have tried to introduce strategies to improve green cover. Deh-e Punak should be paid taking into account all the components. The results of this study show that the urban green cover of Deh-e Punak directly affects the quality of life and the most important factor that improves and expands urban green cover in urban tourism.

    Keywords: Deh-e Punak, Urban Green Coverage, Quality of Life, documentary study, Tourism
  • Maryam Alsadat Mansouri *, Parisa Shad Ghazvini Pages 139-150
    The entry of art into the daily life of societies remains today as a major common issue between artists on the one hand and urban actors on the other. The crossing of different forms of art in urban environment therefore remains the nature of art which enters the scene with an objective of creating beauty and by accepting this affirmation, it is thus formulated that the multitudes forms of art in the city, seek to aestheticize the urban in order to achieve their objective(s), although these objectives may differ for each form. Consequently, the hypothesis would be that urban art will not have achieved its objective(s) and will be marked with success with the user only when opening up to a grasp and a perception leading to the realization of an aesthetic experience.Thus, considering urban art as a power for the realization of an aesthetic experience in an urban environment and as a device for evaluating the urban landscape, what will be the criteria and indicators to be defined in order to develop a method for evaluating the quality of the realization of this experience and the amount of valuation of the urban landscape in the user's perception?Based on the theoretical trio of art-urban landscape-aestheticization, the research develops theoretical definitions likely to establish tools for the analysis of urban interventions. Based on the concepts and approaching them from a variety of angles, "criteria" are generated which, in turn, assess the feasibility of the aesthetic experience through "indicators". With a view to a realistic understanding of these theories used and of the method developed, four cases are selected in Tehran whose dimension, local situation and spatiality are entirely different; for study and analysis of the framework for achieving the aesthetic experience in an urban environment.
    Keywords: Urban Art, John Dewey, Aesthetic Experience, Urban landscape
  • Reza Dorostan, Hossein Zabihi *, Marziyeh Gorji, Ali Asgharzadeh Pages 151-168

    The occurrence of crime is one of the problems of life today and has reduced the level of satisfaction of individuals in society, the feeling of fear and the quality of social life. The environment defines individual behavior and individual behavior defines social space. The urban and social environment in which the sense of security is crystallized, the perceived stress of citizens, will be reduced, and this can be greatly reduced by crime design by identifying environmental stimuli and identifying the stimuli of environmental stress and reflecting the solution to them in urban design. Improving the quality and vitality of urban space is the main goal of this research. The research method uses a combined method. In the first part, theoretical issues and knowledge of the subject literature were dealt with, which was compiled using library resources and related articles. The second part is dedicated to the case study and a little strategy has been used in the survey context. The obtained data were statistically analyzed by SPSS 2 software. The statistical population of this study was randomly selected in the study area, ie the main street of Rajai Shahr in Karaj. The questionnaire consisted of 37 questions and the statistical population was 384 people, with Cronbach's alpha coefficient of 0.764. The results showed that the correlation relationship between the research variables was 0.803, which indicates a strong correlation between the dependent variable (urban design) and the independent variable (crime reduction, crime-preventive environmental design and environmental stress). According to the findings, the results show that in the dimension of environmental stress stimuli and crime-preventive environmental design, most of the effective indicators were above the middle of the theoretical analysis and are considered as critical factors that should be considered in urban design to achieve safe urban space. Paid special attention.

    Keywords: Environmental stress, crime, Urban Design, CPTED, Karaj
  • Melika Mottaghi, Vida Norouzborazjani *, Mozayyan Dehbashisharif, Seyyed Amir Mansouri Pages 169-186
    The dynamism of space is always an opportunity to create a stronger relationship between place and society to develop urban life. Since the creation and development of intra-city areas, such as neighborhoods, can be significantly effective in the formation of dynamic social life, neighborhood centers can be revitalized as in-between spaces to provide services, create a sense of belonging to the place in the residents, and enhance the vitality of the neighborhood. The present study aims to investigate the physical, social, economic, and environmental roles of intracity in-between space systems in the dynamism of space using the TND approach. So, it seeks to answer the following question: what role do the characteristics of the in-between space play in the dynamics of neighborhoods and urban spaces? and with what approach can this be achieved? The present study is mixed method research where, first, the texture of neighborhood centers in Hamedan city is analyzed using logical reasoning and content-qualitative analysis, to extract the effective indicators in the dynamism of the neighborhood space. Next, the importance of coefficients and indicators is determined and analyzed using entropy and TOPSIS techniques. The results indicate that, based on the drivers of urban regeneration development, several components such as in-between space size, space syntax, the diversity of economic function, and the microstructures of socio-cultural life in the intra-city texture of Chaman play an increasing role in enhancing the vitality of neighborhoods and creating urban dynamism.
    Keywords: In-between space, Urban dynamism, Dynamics, neighborhood center, TND
  • Milad Mohammad Sharifi, Seyed Mahdi Khatami * Pages 187-200

    Expansion of digital technologies and wide social networks has caused a change in the understanding of spatial experience. It has also caused a flow of extensive information from the citizens' viewpoints about their experience of urban spaces. Thus, moving towards modern analyses based on big data can cause a paradigm shift in the methods of measuring the quality of urban spaces. In big data analysis, the search process to reveal hidden patterns and unknown correlations can be used for next decisions. Moreover, due to instantaneous changes in various criteria of urban spaces, they are nowadays considered as a dynamic entity. For this reason, their measurement and evaluation should also be presented in the form of methods that can respond to these instantaneous changes. The present study aims to provide a flexible and dynamic method to measure the quality of Pakington Street in Australia as an example of urban spaces based on big data analysis.  This measurement has been used due to changes in the urban space in the short term. The main method used in this study is to use the Kalman algorithm model to obtain the moving average graph of the quality of spaces based on the time variable and the rate of the indicators based on the data obtained from the citizens' participation in the Place Score program.  After analyzing the big data for the five indicators of the quality of the urban space, it was found that in Pakington Street, the average rate of the two indicators of view and function and uniqueness in the short term is stable, and from the users' viewpoint, the average of the three indicators of safety, things to do, and care of the space varies in the short term of a day and night.

    Keywords: Measuring the Quality of Urban Spaces, Smart Tools, Place Score, Big Data
  • Salman Malek Abbasi, Varaz Moradi Masihi *, Mostafa Behzadfar, Atousa Modiri Pages 201-225

    City context has analysed with different process. One of them is »context spatial structure«. In other to, Structure is matter`s objects and properties, that it`s failure, failure matter. In this article, after definition of »Space and Place«, presents kind of »Public Places« such as: way and path, square and piazza, plaza, water front, circle, stairway, public roof, entrance or gate of city and district, park and public garden, pedestrian way, bazaar and passage, area in residential complex, and finally yard of mosques.Difference and common of between »Spatial Organization and Spatial Structure« and members of Spatial Structure have showed.Whereas ancient public places (in old districts) and New urban spasec (in new districts) are important members of Spatial Structure, presents role of them in Kerman`s inner, medial and peripheral districts.Also notice connect or disconnect of ancient public places and New urban spasec for build of spatial Kerman`s new and old districts.Research Type are Qualitative research and Quantitative research; so this is Mixed research. Research Strategy are on based on Triangulation. It means : use from several ways to reach goals that strategies and policies direct researcher to final destination. Research Methodology is descriptive- analytic and data collections are in way of library and internet sources; also (in way of) observational and environmental activities in Iranians recent years cities. Qualitative methods in this research are observation, interviews and analysis of documents. Technique of observation comes by behavior and partnership. Technique of interview has semi-structured and embrace short and detail answers from influential groups (residents for rightful groups and managements for contributed groups).

    Keywords: spatial structure, Kerman Districts Context, Spatial organization, Urban Design Dimensions, Qualitative, Quantitative research
  • Behnaz Babaei Morad * Pages 227-238
    Today, due to the problems and challenges of the urban system and the importance of achieving sustainable urban development, there have been changes in the paradigms of urban management and the provision of urban services. This paradigm shift has led to the dominance of good urban governance approach, which has been proposed as the most appropriate and effective way of governing cities today. This approach in managing urban affairs is based on sustainable, democratic and egalitarian development, to influence all actors in urban management and also to meet all the needs of citizens. In fact, today, cities have adopted a new approach to management and governance called good urban governance. Considering that the two most important institutions of urban management in Iran are city councils and municipalities, this study evaluates the performance of urban management in Ahvaz in the framework of good governance and its relationship with social capital and quality of urban life. The statistical population of the study is citizens over 18 years old in Ahvaz in 1398. The sample size is estimated using the Cochran's formula of 400 people. The sampling method is multi-stage cluster. Findings indicate that the indicators of good urban governance (right to comment and accountability, transparency, rule of law, efficiency and effectiveness and participation of individuals) are not at the desired level and urban management (Ahvaz city council and municipality) has not been able to achieve good urban governance. . The findings also showed that there is a significant direct relationship between social capital (social trust and social participation) and the quality of urban life with good urban governance. In addition, the variables of social capital 0.42 and quality of urban life 0.45 have an effect on good urban governance.
    Keywords: Good Urban Governance, urban management, Urban quality life, Social Capital, The city of Ahvaz
  • Sharin Shirmohamadian, Shadi Azizi *, Vahid Shali Amini Pages 239-252

    Happiness has broad definitions that are constantly changing. From antiquity to the Enlightenment era, happiness is defined in terms of eudemonistic, hedonistic, and ideological. Until the end of the twentieth century, with the growth of industry in societies, numerical-economic criteria played a pivotal role in its definition. In recent decades, due to the importance of social interactions, happiness has been redefined with social relationships. In the present study, by identifying the criteria affecting the formation of social interactions in the mixed-use space, this link has been classified in the form of measuring adapting of objective samples with the extracted criteria. Firstly, by presenting a theoretical framework from previous studies, the three criteria diversity, density and design of detached space have been considered. Secondly, Mixed-use urban centers, which have been considered as a functional solution for more interaction in communities by urban architects and planners, due to the existence of mixed commercial, cultural and recreational uses in the form of six options (mixed-used centers: Galleriya, Arg, Kourosh, Samarghand, Heravi and Kiyan) were identified and classified in Tehran. Then, with the three-level Hierarchical Analysis Method, three main criteria (diversity, density and design of detached space) in the form of nine common sub-criteria including cinema, restaurant and food court, play space, shops, elevators and escalators, open space, voids, shared space and security were evaluated for each of the six selected options. The results indicate the importance of the role of design in the form of detached space as the most effective criterion in prioritizing mixed-use urban space with a focus on happiness. In addition, based on the weights obtained from the identified criteria and sub-criteria, the Kourosh Mixed-use Center with the highest ranking in competition with other options has provided a happier space.

    Keywords: The concept of happiness, urban Mixed-use centers, Ranking
  • Banafshe Yadegarzade, Farshad Noorian * Pages 253-265

    Despite the fact that professional organizations have an exceptional place in consolidating the position of a field of knowledge, we do not see this in urban planning. The fact is that these organizations, which play a multi-functional role, are faced with serious challenges and obstacles. In this context, considering a period of three decades of experience in urban planning professional organizations, the vision is not clear cut. Thus, in this research, we attempted to study these organizations, suing a critical approach, in order to present an image of present status and the future visions. In this regard, we used the critical discourse analysis in order to identify the challenges faced by such organizations. Using a snow-ball sampling effect, we interviewed a total of 19 experts within the managerial and professional body of the Construction Engineering Disciplinary Organization. This is the most active professional urban planning organization in Iran. The research data was collected using the discursive interview. The result of data analysis point to the identification of three groups of challenges, including external factors, organization’s internal factors and inner-group factors. The external factors have the greatest impacts, which point to the absence of the context for the effectiveness of these organizations. At the next level, a more diversified scope of inner-group challenges, which point to the urban planners’ critical views on their professional community, is observed. Finally, the internal factors, which mostly deal with the relationship between urban planning with their neighboring disciplines as well as the managerial body, are placed. The combination of challenges portray a difficult path faced by the urban planning profession.

    Keywords: Urban planning profession, Professional society of urban planning, Professional urban planning organizations, critical discourse